Muayene

Basınçlı Kap Statüsünde Bulunan Özel Kazanların Periyodik Test ve Kontrolleri ve Muayenesi (Kumaş Boyama Kazanı, Çorba Kazanı)

Basınçlı Kap Statüsünde Bulunan Özel Kazanların Periyodik Test ve Kontrolleri ve Muayenesi (Kumaş Boyama Kazanı, Çorba Kazanı)

Genel olarak hangi amaçla kullanılıyor olursa olsun bütün sıcak su kazanlarının şu sayılan durumlarda mutlaka gerekli test ve kontrollerden geçirilmesi gerekmektedir:

  • Kazanları üreten işletmede üretim tamamlandığı zaman
  • Kazanların kullanılacağı işletmede kurulduktan hemen sonra
  • İşletmede kullanılmakta olan kazanlarda herhangi bir değişiklik, onarım veya iyileştirme çalışması yapıldıktan sonra
  • İşletmede en az üç ay kullanılmadan kalan kazanlar yeniden kullanılmak istendiği zaman
  • Nihayet İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nin hükümleri gereği yılda en az bir kere düzenli olarak

Tekstil sektöründe kullanılan kumaş boyama kazanlarında veya gıda sektöründe kullanılan çorba kazanlarında da durum farklı değildir. Neticede bu kazanlar da yüksek ısı altında kullanılan birer sıcak su kazanıdır ve basınçlı kap statüsünde kabul edilmektedir.

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği esasları gereğince, basınçlı kap ve tesisatlar kapsamına giren bütün özel kazanların da yılda en az bir kere yetkili kişi ve kuruluşlar tarafından denetlenmesi gerekmektedir.

Tekstil sektöründe galvaniz kaplı çelik boya kazanları genelde korozyon yapmayan boya malzemeleri için kullanılmaktadır. Bu kazanların çelik kapakları preslenmiştir ve dökme çelik kapama kelepçeleri bulunmaktadır. Paslanmaz çelik boya kazanları daha çok su bazlı boya malzemeleri ile kullanılmaya uygundur ve bütün metal parçaları paslanmaz çelikten üretilmektedir.

Firmamız, basınçlı kapların düzenli kontrolleri kapsamında tekstil sektöründe kullanılan kumaş boyama kazanlarının ya da gıda sektöründe kullanılan çorba kazanlarının periyodik kontrol ve muayenelerini, ilgili yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara uygun şekilde yapmaktadır. Bu çalışmalarda dikkate alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS 497 Kazanlar – Çelik malzemeden (kaynaklı)
  • TS EN 12952-6 Su borulu kazanlar ve yardımcı tesisatları – Bölüm 6: İmalat sırasında muayene, basınca maruz kalan parçaların dokümantasyonu ve işaretlenmesi.
  • TS EN 12952-7 Su borulu kazanlar ve yardımcı tesisatları – Bölüm 7: Kazan donanımı için gerekler
  • TS EN 12952-3 Su borulu kazanlar ve yardımcı tesisatlar – Bölüm 3: Basınca maruz kalan parçaların tasarımı ve hesapları