Muayene

Portal Vinç Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Portal Vinç Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Portal vinçler genel olarak liman vinçleri, sehpalı vinçler ya da ayaklı vinçler olarak da bilinmektedir. Bu vinçler tersanelerde, limanlarda ve fabrika depolarında oldukça geniş kullanım alanına sahiptir. Portal vinçler genel olarak raylar üzerinde hareket ettirilmektedir. Ancak düşük ve orta ağırlıkta yükler için lastik tekerlekli türleri de kullanılmaktadır. Bu tür vinçler son yıllarda daha fazla üretilmektedir. Taşıma kapasiteleri 800 tona kadar, ayak açıklıkları ise 1,20 metreye kadar yükselmektedir.

Portal vinçler daha çok açık alanlarda kullanıldıkları için kuvvetli rüzgarlara karşı güvenliklerinin sağlanması önemlidir. Bu vinçlerin birçoğu elektrik motorları ile, bir kısmı ise benzin ve dizel motorları ile kullanılmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde portal vinçler kaldırma ve iletme makinaları grubuna girmektedir. Bu durumda portal vinçlerin, beyan edilen yükün en az 1,25 mislini kaldıracak ve askıda tutacak güce sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bu yükü taşımaya ve dengede tutmaya yarayan fren sistemlerine sahip olmaları gerekmektedir.

Vinçlerin genel olarak frenleme sistemleri, operatör kumandadan elini çektiği anda yükleri askıda tutmayı sağlayan sistemlerdir. Eğer bu frenleme sistemi olmazsa yük askıda kalmaz ve ağırlıkla birlikte kaçmaya başlar. Dolayısıyla yük frenleri vinçlerin ana parçasıdır.

Portal vinçlerde de genelde motor freni kullanılır ve bu fren asansör sistemlerindeki düzeneğe benzer. Vinçlerde esas olarak, kullanıldığı alana uygun fren özellikleri bulunmaktadır. Örneğin frenleme mesafesi elektrikli frenlerde ani durma şeklinde veya yavaşlama şeklinde ayarlanabilir.

Firmamız, kaldırma ve iletme makinalarının periyodik kontrolleri kapsamında portal vinçlerin periyodik kontrol ve muayenelerini, yürürlükteki yasal düzenlemelere ve yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanmış standartlara uygun şekilde yapmaktadır. Bu konuda esas alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS 10116 Kaldırma ve taşıma makinaları – Vinçler – Muayene ve deney metotları
  • TS EN 12385-3+A1 Çelik tel halatlar – Güvenlik – Bölüm 3: Kullanım ve bakım bilgileri
  • TS ISO 4309 Vinçler – Tel halatlar – Muayene ve hizmet dışı bırakmak için uygulama kuralları