Muayene

Elektrik Motorları Ölçümleri

Elektrik Motorları Ölçümleri

Elektrik motorları, elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren cihazlardır. Genel olarak elektrik motorlarının birçoğu döner sisteme sahiptir. Elektrik motorlarının iki temel aksamı bulunmaktadır. Bunlardan biri sabittir, diğeri kendi çevresinde dönen bir parçadır. Bu ana parçalar, bobinler gibi elektrik akımını ileten parçalardan ve yataklar gibi manyetik akımı ileten parçalardan ve konstrüksiyon parçalarından oluşmaktadır.

Elektrik motorlarının kullanım alanları oldukça geniştir. Bir çamaşır makinesinin pompası, bir buzdolabının kompresörü, bir mutfak aspiratörünün pervanesi hep elektrik motorlarının gücü ile çalışmaktadır. Elektrik motorları esas olarak, saniyede uygulanan tekrarlamalı, hassas ve hız gerektiren işlemler için kullanılmaktadır. Bazı elektrik motorlarında, geleneksel bobinler yerine, samaryum kobalt mıknatısı gibi toprak metallerinden yapılan sabit mıknatıslar kullanılmaktadır.

Teknolojinin gelişmesi ile birlitke bugün elektrik motorlarının birçoğunda mikro işlemciler kullanılmakta ve ihtiyaca göre ayarlamalar yapılabilmektedir.

Elektrik motorlarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Doğru akım motorları, alternatif alan motorları, senkron veya asenkron motorlar gibi. Bu motorların hepsinin kendine özgü uygulama alanları bulunmaktadır. Örneğin doğru akım motorlarının hareketleri düzgün, kesin ve güçlüdür. Hızları kolaylıkla ayarlanabilir, ancak çalışırken kıvılcım çıkarırlar. Bazı elektrik motorları sık sık durup çalışacak şekilde, hassas hız ayarlarına elverişli ve yük altındayken ani frenlemeler yapacak yetenektedir. En yüksek verimin istendiği yerlerde doğru akım motorları kullanılmaktadır.

Firmamız, elektriksel güvenlik muayeneleri çerçevesinde, elektrik motorları ölçümlerini, ilgili yasal düzenlemelere, yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından yayınlanan standartlara ve test yöntemlerine uygun şekilde gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda esas alınan birkaç standart şunlardır:

  • TS EN 62841-1 Elektrik motoruyla çalışan elde tutulan aletler, taşınabilir aletler ve çim ve bahçe makinaları – Güvenlik – Bölüm 1: Genel kurallar
  • TS EN 62841-2-2 Güvenlik kuralları – Elektrik motoruyla çalışan, elde tutulan aletler, taşınabilir aletler ve çim ve bahçe makinaları için – Bölüm 2-2: Elde tutulan elektrikli tornavidalar ve darbeli anahtarlar için özel kurallar
  • TS EN 62841-2-4 …  Bölüm 2-4: Disk biçimli olmayan elde tutulan zımparalar ve parlatıcılar için özel kurallar
  • TS EN 62841-2-5 … Bölüm 2-5: Elde tutulan dairesel testereler için özel kurallar
  • TS EN 62841-2-9 … Bölüm 2-9: Elde tutulan diş açıcılar ve diş çekme aparatları için özel kurallar